Βιοσύνθεση
 
     
 
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Μέθοδος Βιοσύνθεσης)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι ολιστική. Εστιάζει στη ψυχή μέσω των εκφράσεων αυτής στο σώμα και βοηθάει να αναπτυχθεί η συνειδητότητα των συναισθημάτων και του τρόπου σκέψεως. Το σώμα δείχνει την ιστορία της ζωής του ατόμου. Όταν υπάρχει καλή υγεία, καλή πνευματική και σωματική λειτουργεία, έχουμε μία ολοκληρωμένη οντότητα.

Τότε η αναπνοή, η κίνηση, η διάθεση, ο λόγος και η αίσθηση της ευεξίας είναι σε αρμονία. Όμως, ακόμη κι αν η ζωή εξωτερικά φαίνεται επιτυχής, αλλά κάποιος έχει πονοκεφάλους, νοιώθει συνεχή κούραση χωρίς αιτία ή νοιώθει ότι κάτι του λείπει ή κάτι δεν πάει καλά, τότε το άτομο αρχίζει να αναρωτιέται τι πραγματικά του συμβαίνει.

Στη σωματική ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής δουλεύει για να βρεί την αιτία των συμπτωμάτων, των κακών επιλογών του ατόμου στη ζωή του και τι σημαίνουν τα μηνύματα που δίνει το σώμα. Συμπεριφορές, προσωπικές άμυνες για επιβίωση που αναπτύχθηκαν στον παρελθόν μπορεί να μην είναι χρήσιμες πλέον. Έτσι, το άτομο κατανοεί πως 'οργανώνει' τα προβλήματα του. Με αυτό το τρόπο έρχεται σε αρμονία με τον εαυτό του και με το περιβάλλον του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ
Η Βιοσύνθεση είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος σωματικής ψυχοθεραπείας. Ιδρύθηκε από τον David Boadella, πριν 35 χρόνια περίπου. Ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής μελέτησε τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων περί ψυχής και ανθρώπου (άλλωστε η ονομασία της μεθόδου είναι ελληνική και δηλώνει την ενοποίηση της ζωής), ενσωμάτωσε θεωρίες και έρευνες της ψυχοθεραπείας, εμβρυολογίας και πρώϊμης βρεφικής ηλικίας. Η μέθοδος δουλεύει στη βάση της πορείας της αυτο-ανάπτυξης, η οποία συμβάλλει στην οργανική ανάπτυξη, προσωπική εξέλιξη και πνευματική ακεραιότητα. Ο αντικειμενικός σκοπός της μεθόδου είναι να ενώσει τους τρείς ουσιώδεις τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης.

. Σωματική ύπαρξη
. Ψυχολογική εμπειρία και
. Πνευματική ουσία

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ
Κάθε δυσκολία στη ζωή, σοκ, τραύμα ή χαρά που δεν εκδηλώθηκε δημιουργεί στο σώμα ένταση ή κατάρρευση στους μύες, πόνους, ρηχή αναπνοή και γενικά έλλειψη ζωτικότητας. Όταν αυτά τα συμπτώματα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα εξελίσσονται σε μόνιμες καταστάσεις και στο τέλος σε ασθένειες.

Τέτοιες καταστάσεις είναι:
Ψυχοσωματικά προβλήματα, κρίσεις πανικού, φοβίες, κατάθλιψη, οικογενειακά προβλήματα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, βουλιμία-ανορεξία, χρόνια κόπωση ή ελάχιστη σωματική ενέργεια, απότομες αλλαγές της διάθεση, π.χ. αντιδράσεις οργής ή ξεσπάσματα θυμού, ντροπή, υπερβολική ή μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, μειωμένη ικανότητα διαχείρισης του άγχους καθώς και ανικανότητα κατάστρωσης σχεδίων για το μέλλον, υπερβολική συστολή-ανικανότητα δέσμευσης, ανικανότητα για αγάπη, φροντίδα ή δημιουργία δεσμού με άλλα άτομα και συχνό κλάμα.
Με την ψυχοθεραπεία ανακαλύπτει κάποιος την πραγματικότητα του σώματος του και μαθαίνει πως να ζει συνδεδεμένος με το βαθύτερο εαυτό του, τους άλλους και το κοινωνικό περιβάλλον βιώνοντας έτσι μια ζωή με νόημα και δημιουργία. Αυτό που διαφοροποιεί την Βιοσύνθεση από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους είναι ότι εστιάζει στις δυνατότητες του καθενός μας που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τα τραύματα που συνήθως καθορίζουν περιοριστικά τη συμπεριφορά μας.|

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Μια συνεδρία μπορεί να διεξάγεται σε καθιστή θέση κι εσάς να μιλάτε, μερικές φορές μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε και να κάνετε κάποιες κινήσεις ή αναπνοές για να έρθετε σε συνειδητή επαφή με το πώς είναι το σώμα σας και ποια είναι τα συναισθήματα σας.

Η μορφή της θεραπείας είναι σχεδιασμένη για να σας ενθαρρύνει να καταλάβετε τον εαυτό σας με τον τρόπο και τη στιγμή που θέλετε. ΟΙ επιθυμίες σας είναι σεβαστές και δεν σας ζητάνε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Η Βιοσύνθεση σέβεται την έμφυτη σοφία του σώματος. Ο θεραπευτής είναι εκεί πλήρως αφοσιωμένος για να ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να εκφραστεί και να συνδεθεί με το βαθύτερο είναι του.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάρκεια εξαρτάται από τον καθένα άνθρωπο, γιατί ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Επίσης εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει κάποιος. Μπορεί να θέλει να ασχοληθεί με κάποιο συγκεκριμένο θέμα μόνο. Αλλά αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό του για αυτογνωσία, τότε η διάρκεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Συνήθως η συνεδρία είναι 50 λεπτά κάθε εβδομάδα και συνιστάται να είναι την ίδια ώρα και ημέρα της εβδομάδας.

 
 

Μαρία Αλεξάνδρου ©2009 | Δημιουργία & Κατασκευή: XTD